Delikatne, puszyste babeczki drożdżowe z borówkami i kruszonką.
Przepis prosty i przyjemny w przygotowaniu.
Składniki:
- Ciasto:
- 35g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 250g borówek
- Kruszonka:
- łyżka masła
- łyżka cukru
- 3-4 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
- Masło roztapiamy i studzimy. Do przestudzonego masła dodajemy cukier i mąkę. Mieszamy do uzyskania kruszonki.
- Do miski wkruszamy drożdże, zalewamy ciepłym mlekiem i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Do mleka z drożdżami dodajemy cukier, jajka i olej, mieszamy mikserem na niskich obrotach. Na koniec dodajemy mąkę i ponownie mieszamy, do uzyskania gładkiego ciasta.
- Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na 1 godzinę.
- Po godzinie wyrośnięte ciasto mieszamy łyżką i równomiernie nakładamy do formy na muffiny, wysmarowanej wcześniej odrobiną masła.
- Ciasto nakładamy maksymalnie do połowy wysokości foremek. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, tym razem na 30 minut.
- Włączamy piekarnik i nastawiamy go na 180st.
- Po ostatnim wyrastaniu, na każdą babeczkę nakładamy po kilka borówek i obficie posypujemy kruszonką.
- Tak przygotowane babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut.
- Upieczone babeczki od razu wyciągamy z piekarnika, ale z foremek dopiero po upływie co najmniej 15 minut.