Mój debiut jeśli chodzi o domowy chleb:) Piekłam różnego rodzaju bułki, bułeczki, ale chleba nigdy.
Przepis znalazłam na tej stronie - chlebek , a do jego zrobienia skłoniła mnie większość pozytywnych komentarzy. Trochę go zmodyfikowałam i jest - mój pierwszy chleb domowej roboty:)
Bardzo dobry, a że w drugi dzień świąt sklepy jeszcze zamknięte i o świeże pieczywo trudno, to zrobienie takiego domowego chlebka, było strzałem w dziesiątkę :)
Składniki:
- 0,5l ciepłej wody
- 25g świeżych drożdży
- pół łyżki soli
- odrobina świeżo zmielonego pieprzu
- 0,5kg mąki
- 1 cebula
- kminek
Przygotowanie:
- Do miski wlewamy ciepłą wodę. Wrzucamy do niej drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą.
- Na patelni szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
- Do wody z rozpuszczonymi drożdżami wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy aż powstanie jednolita masa.
- Dodajemy sól, pieprz, zeszkloną cebulę i kminek. Mieszamy dokładnie.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny do wyrośnięcia.
- Po pół godzinie, gdy nasze ciasto wyrośnie, przelewamy je do foremki wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200st. na mniej więcej godzinę.
- Po upieczeniu od razu wyciągamy chlebek z foremki i studzimy.
MalGosia
11 lat temuChlebek jest rewelacyjny! Już dwa razy robiłam i na tym nie przestane 🙂 Domownikom bardzo smakuje. Za drugim razem troszkę zmodyfikowałam i zamiast cebulki (bo nie miałam w domu) dodałam nasiona słonecznika, też wyszedł prze smacznie 🙂 Dziękuje za świetny przepis i pozdrawiam Cie cieplutko:)
Justyna
11 lat temuMało, że nie zostało 🙂 Mąż mnie od razu pogonił do zrobienia kolejnego 😀
Marta
11 lat temua na 3 dzień już nie zostało nic ? 🙂
Marta
11 lat temuno to debiut udany 🙂 wygląda ten chlebek przepysznie !