Domowe mleko kokosowe, aromatyczne, tłuste - idealne :)
Z podanych proporcji wyszło mi 800ml mleka.
Składniki:
- 2 szklanki wiórków kokosowych
- 3-4 szklanki wody
Przygotowanie:
- Wiórki zalewamy 2 szklankami gorącej wody, odstawiamy na godzinę – wiórki muszą zmięknąć i przestygnąć.
- Po godzinie, dolewamy szklankę zimnej wody i całość traktujemy blenderem. Przeciskamy wiórki z powstałym mlekiem, przez czystą ściereczkę i nasze mleko kokosowe gotowe. Przechowujemy w lodówce, do 4 dni.
- Uwaga! Wiórki, które zostały Wam z mleka, możecie wykorzystać do ciast, ciasteczek, deserów, lub uprażyć je w piekarniku/na patelni i użyć jako dekoracji do ciast i tortów. Wysuszone w piekarniku i zmielone, posłużą jako mąka kokosowa do ciast i naleśników.
Julia
9 lat temuPrzepyszne <3
Wilk Syty
9 lat temuPrzepiękne zdjęcia 😉 W ogóle blog jest cudowny, z nazwą włącznie <3
Dzięki za przetestowanie przepisu!
Niepieprz
9 lat temu🙂