Domowe mleko kokosowe

5/5 - (44 oceny)
Domowe mleko kokosowe, aromatyczne, tłuste - idealne :) Z podanych proporcji wyszło mi 800ml mleka.

Składniki:

  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 3-4 szklanki wody

Przygotowanie:

  1. Wiórki zalewamy 2 szklankami gorącej wody, odstawiamy na godzinę – wiórki muszą zmięknąć i przestygnąć.
  2. Po godzinie, dolewamy szklankę zimnej wody i całość traktujemy blenderem. Przeciskamy wiórki z powstałym mlekiem, przez czystą ściereczkę i nasze mleko kokosowe gotowe. Przechowujemy w lodówce, do 4 dni.
  3. Uwaga! Wiórki, które zostały Wam z mleka, możecie wykorzystać do ciast, ciasteczek, deserów, lub uprażyć je w piekarniku/na patelni i użyć jako dekoracji do ciast i tortów. Wysuszone w piekarniku i zmielone, posłużą jako mąka kokosowa do ciast i naleśników.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Placki na maślance z jabłkami i nasionami chia
Szarlotka na kruchym cieście
Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami
Śnieżny Puch
Placuszki z kaszy manny
Ciasto czekoladowe
Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi
Kruche ciasteczka migdałowe

Domowe mleko kokosowe

Domowe mleko kokosowe to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Desery i napoje znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Domowe mleko kokosowe zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



3 komentarze

  1. Julia

    9 lat temu

    Przepyszne <3

  2. Wilk Syty

    9 lat temu

    Przepiękne zdjęcia 😉 W ogóle blog jest cudowny, z nazwą włącznie <3
    Dzięki za przetestowanie przepisu!