Dietetyczny chleb ( FIT ) bez mąki

4.3/5 - (210 ocen)
Chleb z kaszy gryczanej nie tylko wygląda rewelacyjnie, ale przede wszystkim smakuje przepysznie. Osoby, które na co dzień jadają zwykły, biały, pszenny chleb, zapewne nie będą zachwycone, ale ktoś kto choć raz spróbował zdrowszych, pełnoziarnistych chlebów typu " fit", będzie zachwycony smakiem, konsystencją i minimalnym nakładem pracy tego chleba. Chleb gryczany z tego przepisu wychodzi pyszny, wilgotny, pełen chrupiących ziaren i wartości odżywczych.

Składniki:

  • 500g kaszy gryczanej białej ( niepalonej )
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki nasion słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki otrąb żytnich

Przygotowanie:

  1. Kaszę płuczemy na sitku, wsypujemy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na 24 godziny, przykrywając ściereczką. W międzyczasie kiedy odstawiona kasza pęcznieje w wodzie, mieszamy ją kilka razy dziennie drewnianą, lub silikonową łopatką.
  2. Po upływie 24 godzin, odlewamy z kaszy nadmiar wody, miksujemy kaszę na gładką masę, dodając sól. Ciasto po zmiksowaniu, powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli dodajemy do chleba ziarna, wsypujemy je w tym momencie, mieszamy do połączenia się ciasta z ziarnami. Keksówkę ( 25×12,5×7 ) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę, wyrównujemy wierzch ( można z wierzchu posypać dodatkowo ulubionymi ziarnami/nasionami ) i tak przygotowany w blaszce chleb, odstawiamy do podrośnięcia na 10-12 godzin. Można wsadzić blaszkę do zimnego piekarnika na noc, a rano tylko włączyć piekarnik i od razu upiec chleb.
  3. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy chleb ok. 60 minut. Chleb wstawiamy do zimnego piekarnika. Po upieczeniu, zostawiamy chleb na 10-15 minut w blaszce, a następnie wyciągamy go z blaszki i studzimy na metalowej kratce.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Pasta jajeczna z awokado
Sałatka – szpinak, salami, feta
Placki na maślance z jabłkami i nasionami chia
Sałatka grecka
Fit majonez
Placuszki z kaszy manny
Gulasz z piersi kurczaka
Zupa w 10 minut! Krem z mrożonego groszku

Dietetyczny chleb ( FIT ) bez mąki

Dietetyczny chleb ( FIT ) bez mąki to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Fit znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Dietetyczny chleb ( FIT ) bez mąki zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



6 komentarzy

  1. Pit

    2 lata temu

    Raczej wątpię,że to jest taki szybki przepis jak opisie. 36 godzin

  2. Wanda

    3 lata temu

    Właśnie znalazłam przepis na chleb idealny. Robię jutro!
    Zapraszam na mojego bloga
    https://kuchniawandzi.blogspot.com/2021/06/butter-chicken-czyli-indyjski-kurczak.html

  3. Miki

    4 lata temu

    termoobieg jest tutaj konieczny?

  4. Kamka

    6 lat temu

    Wygląda bardzo fit. Raz na jakiś czas robię sama chleb choć przyznam szczerze, że często brakuje mi na to czasu ;(

  5. mariola

    6 lat temu

    ile taki chleb ma kalorii

    • Niepieprz

      6 lat temu

      Mariola, ciężko jest mi stwierdzić jednoznacznie, ale w wersji podstawowej, bez dodatków, cały bochenek na pewno będzie miał około 1700 kcal 🙂