Chleb z kaszy gryczanej nie tylko wygląda rewelacyjnie, ale przede wszystkim smakuje przepysznie. Osoby, które na co dzień jadają zwykły, biały, pszenny chleb, zapewne nie będą zachwycone, ale ktoś kto choć raz spróbował zdrowszych, pełnoziarnistych chlebów typu " fit", będzie zachwycony smakiem, konsystencją i minimalnym nakładem pracy tego chleba. Chleb gryczany z tego przepisu wychodzi pyszny, wilgotny, pełen chrupiących ziaren i wartości odżywczych.
Składniki:
- 500g kaszy gryczanej białej ( niepalonej )
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki nasion słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki otrąb żytnich
Przygotowanie:
- Kaszę płuczemy na sitku, wsypujemy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na 24 godziny, przykrywając ściereczką. W międzyczasie kiedy odstawiona kasza pęcznieje w wodzie, mieszamy ją kilka razy dziennie drewnianą, lub silikonową łopatką.
- Po upływie 24 godzin, odlewamy z kaszy nadmiar wody, miksujemy kaszę na gładką masę, dodając sól. Ciasto po zmiksowaniu, powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli dodajemy do chleba ziarna, wsypujemy je w tym momencie, mieszamy do połączenia się ciasta z ziarnami. Keksówkę ( 25×12,5×7 ) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę, wyrównujemy wierzch ( można z wierzchu posypać dodatkowo ulubionymi ziarnami/nasionami ) i tak przygotowany w blaszce chleb, odstawiamy do podrośnięcia na 10-12 godzin. Można wsadzić blaszkę do zimnego piekarnika na noc, a rano tylko włączyć piekarnik i od razu upiec chleb.
- Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy chleb ok. 60 minut. Chleb wstawiamy do zimnego piekarnika. Po upieczeniu, zostawiamy chleb na 10-15 minut w blaszce, a następnie wyciągamy go z blaszki i studzimy na metalowej kratce.
Pit
2 lata temuRaczej wątpię,że to jest taki szybki przepis jak opisie. 36 godzin
Wanda
3 lata temuWłaśnie znalazłam przepis na chleb idealny. Robię jutro!
Zapraszam na mojego bloga
https://kuchniawandzi.blogspot.com/2021/06/butter-chicken-czyli-indyjski-kurczak.html
Miki
4 lata temutermoobieg jest tutaj konieczny?
Kamka
6 lat temuWygląda bardzo fit. Raz na jakiś czas robię sama chleb choć przyznam szczerze, że często brakuje mi na to czasu ;(
mariola
6 lat temuile taki chleb ma kalorii
Niepieprz
6 lat temuMariola, ciężko jest mi stwierdzić jednoznacznie, ale w wersji podstawowej, bez dodatków, cały bochenek na pewno będzie miał około 1700 kcal 🙂