Deser jogurtowo-truskawkowy z gryką ekspandowaną, który przygotujesz w kilka chwil.
Lekki, szybki i pożywny deser dla każdego.
Składniki:
- 300g truskawek świeżych, lub mrożonych
- 300g greckiego jogurtu naturalnego
- łyżka miodu
- 5 łyżek gryki ekspandowanej
Przygotowanie:
- Truskawki rozdrabniamy za pomocą blendera, zostawiając 2 w całości do dekoracji. Jeśli są mrożone, najpierw je rozmrażamy. Jogurt naturalny mieszamy z miodem.
- Do wysokiej szklanki, lub innego naczynia, w którym będziemy podawali deser, wsypujemy 4 łyżki gryki ekspandowanej, na nią przelewamy połowę rozdrobnionych truskawek i kolejno jogurt, na który możemy ułożyć jedną świeżą truskawkę pokrojoną w plasterki.
- Na jogurt przelewamy resztę truskawek, posypujemy łyżką gryki i dekorujemy wierzch truskawką.
Anna
7 lat temuPysznie wygląda ten deserek. Dobrze, że nie jest kaloryczny 🙂
Magdalena
7 lat temuzdrowo i smacznie 🙂