Czekoladowe pancakes to przepis na szybkie i pyszne śniadanie na słodko. Czekoladowe pancakes polane mleczną czekoladą, wzbogacić można dodatkowo skórką otartą z pomarańczy co dodatkowo podbije ich smak.
Składniki:
- 200g mąki pszennej
- 2.5 łyżki kakao ciemnego
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250ml mleka
- 2 jajka
- 4 łyżki roztopionego masła
- 50g czekolady mlecznej
- 50ml śmietanki 30%
- kilka pianek marshmallow ( opcjonalnie )
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki miksujemy w misce za pomocą miksera, lub blendera. Odstawiamy ciasto na 15 minut, by odpoczęło.
- Smażymy pancakes na suchej patelni z powłoką nieprzywierającą. Kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, to znak, że należy przewrócić placka na drugą stronę.
- Czekoladę podgrzewamy ze śmietanką, mieszamy do uzyskania jednolitej, czekoladowej konsystencji, polewamy pancakes.