Dobrej jakości, bardzo aromatyczny - cukier waniliowy.
Banalnie prosty w przygotowaniu, a o wiele lepszy od tych sklepowych " wanilinowych " ;)
Swoją drogą, ile razy poprosiliśmy w sklepie o cukier waniliowy, mając na myśli ten wanilinowy ? I czy w ogóle ktoś mówi " wanilinowy " ? ;-)2 szklanki cukru laska wanilii
Składniki:
Przygotowanie:
- Cukier wsypujemy do słoiczka. Laskę wanilii nacinamy wzdłuż, zeskrobujemy z jej środka nasionka i przekładamy nasionka do cukru.
- Pustą laskę przekrawamy na mniejsze części, bądź na pół i zatapiamy w cukrze.
Słoiczek zamykamy szczelnie, mieszamy dokładnie i nasz cukier gotowy. Od razu pięknie pachnie, a z dnia na dzień będzie jeszcze bardziej aromatyczny.
Mini pączki
11 lat temug mąki – 200 g białego sera – 3 łyżki masła – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 4 łyżeczki cukru waniliowego – 3 łyżki cukru – 3 łyżki mleka – 1 jajko – 1 łyżka śmietany 18% – pół łyżeczki sody […]
Jabłecznik na kruchym cieście
11 lat temu0,5kg mąki pszennej – 250g margaryny – 3 łyżeczki cukru waniliowego – 5 żółtek – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 2 łyżki cukru – 1 łyżka […]