Lekki, orzeźwiający i bardzo łatwy w przygotowaniu - tak w skrócie o dzisiejszym przepisie :)
Składniki:
Spód
- 3 szklanki zmielonych ciastek/herbatników
- pół szklanki roztopionego masła
Masa
- 100g pianek marshmallow
- 2 szklanki śmietanki 30%
- szklanka mleka
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- łyżka cukru pudru
Galaretka
- 1 galaretka truskawkowa
- kilka truskawek ( opcjonalnie )
Przygotowanie:
- Zmielone ciastka/herbatniki ( u mnie mieszanka ciastek i herbatników ) łączymy z płynnym masłem i mieszamy, najlepiej ręką, delikatnie zagniatając.
- Ciastkami wykładamy dno tortownicy ( średnica 25cm ), dociskając dłonią, by utworzył się równy i gładki, ciasteczkowy spód.
Wkładamy do lodówki i zabieramy się za masę. - Wszystkie składniki na masę umieszczamy w garnku i na małym ogniu, gotujemy do momentu całkowitego rozpuszczenia się pianek marshmallow.
- Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki, by gotowa masa nieco stężała.
- Tężejącą masę wylewamy na ciasteczkowy spód i całość wkładamy do lodówki, na minimum godzinę.
- Jeżeli dodajemy truskawki to układamy je na stężałą masę, pokrojone w plastry/połówki przed wylaniem galaretki.
- Galaretkę przygotowujemy wg. wskazówek na opakowaniu i zimną, tężejącą, wylewamy na sztywną już masę, tworząc ostatnią warstwę.
- I ponownie do lodówki. Kiedy galaretka zastygnie całkowicie, ciasto jest gotowe do jedzenia.
Gosia
10 lat temuPalce lizać. Nawet taka noga jak ja dała radę. Polecam!