Ciasto marchewkowe to obowiązkowa pozycja podczas jesieni!
Bardzo łatwe w przygotowaniu, wilgotne i miękkie po upieczeniu.
Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka
- 250g cukru
- 300ml oleju
- 200g pulpy z wyciskarki, pozostałej po produkcji soku marchwiowego, lub startej na drobnych oczkach marchewki
- szklanka drobno pokrojonego ananasa z puszki
- 100g wiórków kokosowych
- 200g mąki
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 450g kremowego serka np. Mój Ulubiony, Twój Smak
- 100g miękkiego masła
- 0,5-1 szklanka cukru pudru
Przygotowanie:
Ciasto:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.
- Jajka ubijamy na wysokich obrotach, do podwojenia ich objętości, stopniowo dodając cukier, aż masa będzie gładka i puszysta. Ciągle ubijając na wysokich obrotach, ciągłym, cieniutkim strumieniem, dolewamy olej. Do masy dodajemy marchewkę, ananasa i wiórki kokosowe. Mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników, tj. mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól.
- Ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 60 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy.
Krem:
- Serek miksujemy z miękkim masłem i cukrem pudrem na gładki krem. Odstawiamy do lodówki na czas stygnięcia ciasta.
- Przestudzone ciasto marchewkowe, kroimy na dwa równe blaty. Dolny blat smarujemy połową kremu, przykrywamy 2 blatem, a na wierzchu rozsmarowujemy pozostały krem.
- Odstawiamy ciasto do lodówki na godzinę, by krem nieco stężał.
Dorota
5 lat temuUwielbiam ciasto marchewkowe z kremem ale i bez kremu również
Dominika
6 lat temuStrasznie duzo oleju… :O Nie czuć tego ? 🙂
Niepieprz
6 lat temuDominika, nie czuć 🙂
Ciasto jest przepyszne, mięciutki i wilgotne 🙂
Iza
2 lata temuJa daje 3 jaka i 3/4 szklanki ojeju. Wystarczająco!
Podnośnik hydrauliczny
7 lat temuPyszne i potwierdzam, nie czuć marchwi
Natka
7 lat temuOni jest przepyszne! Tak się bałam tej marchwi a naprawde jej nie czuć, jestem w szoku. Dziękuję za przepis, bardzo dziękuję
Paulina Garnicka
7 lat temuUwielbiam ciasta marchewkowe w przeciwieństwie do swoich znajomych, którzy nie mogą zrozumieć jak można ładować do deseru warzywa 🙂
Niepieprz
7 lat temuPaulina, zrób znajomym to ciasto, nie uprzedzając, że to z warzywa.
Zachwyceni smakiem, zmienią zdanie ?
To zawsze działa ?
Mariusz Komorowski
7 lat temuCiasta marchewkowe to mój konik. Wprost je uwielbiam i przygotowuję je przy każdej okazji 🙂
My
7 lat temuPycha! Zrobione, zjedzone, mniam. Wyszło puszyste i wilgotne, użyłam pulpy marchewkowej z „odpadów” z sokowirówki. Będzie trzeba powtórzyć.
Niepieprz
7 lat temuWspaniale ?
Patryk
7 lat temuWow, to ciasto wygląda aż zbyt dobrze aby było prawdziwe – dzięki, już wiem co wrzucę jako mój cheat meal w tym tygodniu
Zuza
7 lat temumarchewkowe = niezastąpione 🙂