Ciastko francuskie z budyniem

3.6/5 - (85 ocen)
Coś słodkiego, lekkiego, ale i szybkiego... Deser dla miłośników ciasta francuskiego, za którym ja raczej nie szaleje i choć czasami korzystam z niego w kuchni, to wolę raczej na słono. Dziś jednak z myślą o najmłodszym członku rodziny - ciastko francuskie z budyniem :) Z jednego, gotowego płatu ciasta mi wyszły 3 podłużne ciastka, ale można zrobić 6 mniejszych i takie byłyby nawet lepsze :)

Składniki:

  • 1 gotowy płat ciasta francuskiego
  • 1 budyń waniliowy ( plus mleko do jego przygotowania )
  • łyżeczka mleka do posmarowania

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy budyń, wg wskazówek na opakowaniu, zmniejszając jedynie ilość mleka o pół szklanki, by był bardziej gęsty. Studzimy gotowy budyń
  2. Na początek odpalamy piekarnik ( 200 stopni ) i szykujemy ciastka
  3. Ciasto kroimy na sześć równych prostokątów. Na trzech z nich, wzdłuż po środku nakładamy budyń ( zostawiając kawałek od brzegów ), a brzegi delikatnie smarujemy wodą
  4. Pozostałe trzy części nacinamy i nakładamy na te z budyniem, dociskając przy brzegach dłońmi, ewentualnie widelcem
  5. Gotowe ciastka smarujemy z wierzchu mlekiem, można też posypać cukrem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do momentu, aż się zarumienią.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Placki na maślance z jabłkami i nasionami chia
Szarlotka na kruchym cieście
Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami
Śnieżny Puch
Placuszki z kaszy manny
Ciasto czekoladowe
Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi
Kruche ciasteczka migdałowe

Ciastko francuskie z budyniem

Ciastko francuskie z budyniem to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Desery i napoje znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Ciastko francuskie z budyniem zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



3 komentarze

  1. Estera

    8 lat temu

    Proste i szybkie. Na pewno zrobie jeszcze raz.

  2. Małgorzata

    10 lat temu

    To moje pierwsze ciasteczka francuskie. Nadziałam je kremem budyniowym. Rodzinka zachwycona i chciała więcej 🙂 przepis prosty i smaczny a ciasteczka o niebo lepsze od tych kupnych.

  3. Marta

    11 lat temu

    swego czasu dużo robiłam z ciastem francuskim 🙂 teraz już nie mogę na nie patrzeć choć ciasto z budyniem bym zjadła 🙂 na pewno o niebo lepsze niż te ze sklepu 🙂