Coś słodkiego, lekkiego, ale i szybkiego... Deser dla miłośników ciasta francuskiego, za którym ja raczej nie szaleje i choć czasami korzystam z niego w kuchni, to wolę raczej na słono.
Dziś jednak z myślą o najmłodszym członku rodziny - ciastko francuskie z budyniem :)
Z jednego, gotowego płatu ciasta mi wyszły 3 podłużne ciastka, ale można zrobić 6 mniejszych i takie byłyby nawet lepsze :)
Składniki:
- 1 gotowy płat ciasta francuskiego
- 1 budyń waniliowy ( plus mleko do jego przygotowania )
- łyżeczka mleka do posmarowania
Przygotowanie:
- Przygotowujemy budyń, wg wskazówek na opakowaniu, zmniejszając jedynie ilość mleka o pół szklanki, by był bardziej gęsty. Studzimy gotowy budyń
- Na początek odpalamy piekarnik ( 200 stopni ) i szykujemy ciastka
- Ciasto kroimy na sześć równych prostokątów. Na trzech z nich, wzdłuż po środku nakładamy budyń ( zostawiając kawałek od brzegów ), a brzegi delikatnie smarujemy wodą
- Pozostałe trzy części nacinamy i nakładamy na te z budyniem, dociskając przy brzegach dłońmi, ewentualnie widelcem
- Gotowe ciastka smarujemy z wierzchu mlekiem, można też posypać cukrem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do momentu, aż się zarumienią.
Estera
8 lat temuProste i szybkie. Na pewno zrobie jeszcze raz.
Małgorzata
10 lat temuTo moje pierwsze ciasteczka francuskie. Nadziałam je kremem budyniowym. Rodzinka zachwycona i chciała więcej 🙂 przepis prosty i smaczny a ciasteczka o niebo lepsze od tych kupnych.
Marta
11 lat temuswego czasu dużo robiłam z ciastem francuskim 🙂 teraz już nie mogę na nie patrzeć choć ciasto z budyniem bym zjadła 🙂 na pewno o niebo lepsze niż te ze sklepu 🙂