Churros to słodka, chrupiąca z zewnątrz, a miękka w środku, przekąska, podawana najczęściej z gorącą czekoladą, choć mi najbardziej smakuje oprószone jedynie cukrem pudrem, z ewentualnym dodatkiem cynamonu i właśnie do takiej wersji Was zachęcam :)
Składniki:
- 250ml mleka
- 50g masła
- 200 g mąki
- łyżka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki cukru
- 4 jajka
Przygotowanie:
- Mleko gotujemy z masłem, cukrem i ekstraktem.
- Kiedy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień, wsypujemy mąkę i drewnianą łyżką mieszamy ciasto energicznie, aż będzie gładkie i będzie odchodziło od brzegów garnka. Studzimy.
- Zimne ciasto przekładamy do misy i wbijając kolejno po jednym jajku, miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
- Przekładamy masę do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki ( użyłam 1M ).
- Olej rozgrzewamy do temperatury 180st.
- Na rozgrzany tłuszcz wyciskamy kilkucentymetrowe kawałki ciasta, odcinając ich końce nożyczkami. Smażymy do zarumienienia się z dwóch stron ( 2 minuty na stronę ).
- Usmażone churros wykładamy na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Obsypujemy cukrem pudrem, lub cukrem z dodatkiem cynamonu i zajadamy
Zasmakuj Kuchni
7 lat temuUwielbiam kuchnię hiszpańską i churros!:)