Było wykorzystanie suchej bułki na bułkę tartą, zwykłą i smakową, więc pora na chleb... Czerstwy i już nie pierwszej świeżości.
Ja taki wykorzystuję właśnie na grzanki, które również można zrobić z nutą czosnku, czy ulubionych ziół.
Dzisiaj zwykłe, tradycyjne i klasyczne grzanki, które będą świetnym uzupełnieniem/dodatkiem sałatek, zup i kremów, ale nawet i samodzielną przekąską/przegryzką.. U mnie zaraz po zrobieniu, połowa zniknęła od razu :)
Polecam, bo nie warto przepłacać i w ogóle płacić w sklepach za coś, co możemy zrobić sami w domu. I kolejny raz mamy okazję połączyć przyjemne z pożytecznym :)
Składniki:
Przygotowanie:
- Kromki chleba kroimy w kostkę ( ja robiłam to bez skórek ), wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i suszymy kilkanaście minut w temperaturze 150 st. do momentu aż zrobią się chrupiące i ładnie zarumienione grzanki.
- Studzimy i przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku, w suchym i ciemnym miejscu.
tu-tusia
11 lat temuZawsze mam takie w domu – najczęściej czosnkowe. Idealny szybki dodatek do zup i sałatek 🙂