Chili con carne, czyli szybkie, dość pikantne, jednogarnkowe danie, które sprawdzi się w roli obiadu, kolacji, lub przekąski na imprezę ( podane z nachosami ).
U mnie w wersji z ryżem :)
Składniki:
- 500g mielonej wołowiny
- 400g czerwonej fasoli w puszce
- 400g krojonych pomidorów z puszki
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- po łyżeczce: cukru, świeżo zmielonej papryki chili, oregano, kminu rzymskiego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Na patelni, na łyżce oliwy, szklimy pokrojoną w kostkę cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy mięso i przyprawy, przesmażamy całość do momentu, aż mięso zmieni kolor i ładnie się zarumieni.
- Do zawartości patelni dorzucamy pomidory, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy fasolę razem z zalewą, kukurydzę, jeszcze przez parę minut całość podsmażamy, doprawiamy do smaku.
Artur
9 lat temuPycha! Ja jesczę pół łyżeczki startego imbiru dodaję 🙂 Uwielbiam Chili Con Carne! 😀
Niepieprz
9 lat temuArtur, Chili Con Carne to wspaniała potrawa, choć nie powiem, trochę wody w zapasie trzeba przy sobie mieć 😛 Ale z imbirem nie robiłam, spróbuję na pewno 😉