Chałwa waniliowo-kakaowa

Oceń ten przepis!
O wszystkich wspaniałościach chałwy, o jej niesamowitym smaku i zapachu, pisałam Wam jakiś czas temu, kiedy to pierwszy raz zrobiłam ten smakołyk :) Wtedy smak domowej chałwy zachwycił mnie tak bardzo, iż postanowiłam zrobić ją kolejny raz. Dzisiaj z dodatkiem wanilii i kakao, a kilka nawet polanych czekoladą :) Jest bardzo słodka, a z 200g sezamu wychodzi jej nie mało, więc to świetny sposób, by mieć w domu coś  do popołudniowej kawy, czy po prostu, by sobie przegryźć coś słodkiego, kiedy najdzie nas ochota :)

Składniki:

  • 200g sezamu łuskanego
  • 3 łyżki miodu
  • łyżka kakao słodkiego ( takiego dla dzieci )
  • pół laski wanilii
  • garść orzechów włoskich ( opcjonalnie )

Przygotowanie:

  1. Sezam lekko prażymy na suchej patelni ( uważamy by się nie przypalił, bo chałwa będzie gorzka! ), dosłownie kilka minut, aż delikatnie zmieni swój kolor.
  2. Przestudzony sezam z orzechami, jeżeli ktoś dodaje ( ja dałam ) miksujemy blenderem ( niektórzy robią to w młynku ) na gładką masę.
  3. Dodajemy miód, mieszamy do połączenia się sezamu z miodem i dzielimy masę na dwie równe części. Do jednej dajemy kakao, a do drugiej ziarenka z oskrobanej laski wanilii. Mieszamy dokładnie i formujemy dowolne kształt chałwy.
  4. U mnie tym razem były to kostki, takie małe w sam raz do kawki
  5. Chałwę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki ( najlepiej na noc ) by stężała, chyba że robicie ją w silikonowych foremkach, tak jak ja kostki, to wystarczy schować formę do lodówki, a potem tylko powyciągać kostki .

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Placki na maślance z jabłkami i nasionami chia
Szarlotka na kruchym cieście
Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami
Śnieżny Puch
Placuszki z kaszy manny
Ciasto czekoladowe
Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi
Kruche ciasteczka migdałowe

Chałwa waniliowo-kakaowa

Chałwa waniliowo-kakaowa to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Desery i napoje znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Chałwa waniliowo-kakaowa zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



1 Comment

  1. Bogusia

    11 lat temu

    Ta chałwa wygląda tak, że aż chce się pobiec do kuchni i natychmiast ją zrobić 😉 A że uwielbiam chałwę, jeszcze do tego kakaową, to na pewno wypróbuję przepis 😀 😀