O wszystkich wspaniałościach chałwy, o jej niesamowitym smaku i zapachu, pisałam Wam jakiś czas temu, kiedy to pierwszy raz zrobiłam ten smakołyk :)
Wtedy smak domowej chałwy zachwycił mnie tak bardzo, iż postanowiłam zrobić ją kolejny raz. Dzisiaj z dodatkiem wanilii i kakao, a kilka nawet polanych czekoladą :)
Jest bardzo słodka, a z 200g sezamu wychodzi jej nie mało, więc to świetny sposób, by mieć w domu coś do popołudniowej kawy, czy po prostu, by sobie przegryźć coś słodkiego, kiedy najdzie nas ochota :)
Składniki:
- 200g sezamu łuskanego
- 3 łyżki miodu
- łyżka kakao słodkiego ( takiego dla dzieci )
- pół laski wanilii
- garść orzechów włoskich ( opcjonalnie )
Przygotowanie:
- Sezam lekko prażymy na suchej patelni ( uważamy by się nie przypalił, bo chałwa będzie gorzka! ), dosłownie kilka minut, aż delikatnie zmieni swój kolor.
- Przestudzony sezam z orzechami, jeżeli ktoś dodaje ( ja dałam ) miksujemy blenderem ( niektórzy robią to w młynku ) na gładką masę.
- Dodajemy miód, mieszamy do połączenia się sezamu z miodem i dzielimy masę na dwie równe części. Do jednej dajemy kakao, a do drugiej ziarenka z oskrobanej laski wanilii. Mieszamy dokładnie i formujemy dowolne kształt chałwy.
- U mnie tym razem były to kostki, takie małe w sam raz do kawki
- Chałwę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki ( najlepiej na noc ) by stężała, chyba że robicie ją w silikonowych foremkach, tak jak ja kostki, to wystarczy schować formę do lodówki, a potem tylko powyciągać kostki .
Bogusia
11 lat temuTa chałwa wygląda tak, że aż chce się pobiec do kuchni i natychmiast ją zrobić 😉 A że uwielbiam chałwę, jeszcze do tego kakaową, to na pewno wypróbuję przepis 😀 😀