Chałwa idealna! Przepyszna, delikatna, słodka i niczym nie różniąca się od tych, które możemy znaleźć na sklepowych półkach. No, może troszkę lepsza w smaku od kupnej :)
Ja chałwę uwielbiam i mogłabym jeść hurtem, mimo, iż jest bardzo słodka. Tym bardziej ucieszył mnie fakt, że zrobienie tego batonika w domu, jest tak banalnie proste.
Kolejna chałwa przeze mnie zrobiona będzie w dwóch kolorach i w dwóch różnych polewach :)
Składniki:
- 200g sezamu łuskanego
- 3 łyżki miodu
- garść orzechów włoskich (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Sezam lekko prażymy na suchej patelni ( uważamy by się nie przypalił! ), dosłownie kilka minut, aż delikatnie zmieni swój kolor.
- Przestudzony sezam z orzechami, jeżeli ktoś dodaje ( ja dałam ) blendujemy na gładką masę.
- Dodajemy miód, mieszamy do połączenia się sezamu z miodem i formujemy dowolny kształt chałwy.
- U mnie był to kształt batonika.
- Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki by stężała ( najlepiej na noc ).
Patka
8 lat temuŚwietnie wyszła Ci ta chałwa od strony wizualnej! U mnie nie jest aż tak ładna ale smak ma idealny 🙂
Niepieprz
8 lat temuPatka, dziękuję 🙂
Najważniejsze żeby smakowała 🙂
Po Prostu Chałwa. | Powoli. Po Prostu.
9 lat temuPrzepis znalazłem na blogu Nie pieprz. Blog kulinarny. w poście Chałwa Domowa. […]
Krupeczka
10 lat temuCzy zamiast prawdziwego miodu można użyć sztucznego? Wiem, że to niezbyt zdrowe, ale u nas w tym roku miód prawdziwy jest b. drogi nawet ten wielokwiatowy. 🙁
Justyna Malczyk
10 lat temuKrupeczka, jasne że możesz użyć sztucznego miodu 🙂 I koniecznie daj znać jak smakowała 🙂
Chałwa waniliowo - kakaowa, dwusmakowa
11 lat temuPolecam też chałwę w formie batonika, którą znajdziecie tutaj […]
Mateusz
11 lat temuChałwa 🙂 smaczna i zarazem dobra 🙂