Boczek pieczony

4.6/5 - (44 oceny)
Boczek pieczony, którym dzielę się dziś z Wami, robi ogromną furorę na każdej imprezie rodzinnej, w szczególności podczas świąt bożego narodzenia i wielkanocy. Jest tak fantastyczny w swojej prostocie, że w ogóle się nie dziwię, że smakuje wszystkim wokół :) Cienko pokrojony jest świetną wędliną na kanapki, a pokrojony nieco grubiej, sprawdzi się jako przekąska na talerzu wędlin :)

Składniki:

  • boczek
  • sól
  • ulubione przyprawy ( pieprz, zioła prowansalskie, papryka itp. )

Przygotowanie:

  1. Płat boczku przekrawamy poziomo (by był podłużny i rozkładał się jak książka).
  2. Solimy i posypujemy przyprawą.
  3. Zwijamy i obwiązujemy nicią, bądź dratwą.
  4. Wkładamy roladę do nagrzanego (180st.) piekarnika i pieczemy (co jakiś czas obracając), aż się ładnie zarumieni z każdej strony. U mnie trwało to godzinę, bo rolada była dość mała.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Fit majonez
Sałatka jarzynowa
Kruche ciasteczka cynamonowe
Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi
Kruche ciasteczka migdałowe
Ciasto ” Niebo ” z jabłkami i kremem orzechowym
Pierogi ruskie – przepis

Boczek pieczony

Boczek pieczony to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Boże Narodzenie znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Boczek pieczony zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



BRAK KOMENTARZY

Bądź pierwszy