Boczek pieczony, którym dzielę się dziś z Wami, robi ogromną furorę na każdej imprezie rodzinnej, w szczególności podczas świąt bożego narodzenia i wielkanocy.
Jest tak fantastyczny w swojej prostocie, że w ogóle się nie dziwię, że smakuje wszystkim wokół :) Cienko pokrojony jest świetną wędliną na kanapki, a pokrojony nieco grubiej, sprawdzi się jako przekąska na talerzu wędlin :)
Składniki:
- boczek
- sól
- ulubione przyprawy ( pieprz, zioła prowansalskie, papryka itp. )
Przygotowanie:
- Płat boczku przekrawamy poziomo (by był podłużny i rozkładał się jak książka).
- Solimy i posypujemy przyprawą.
- Zwijamy i obwiązujemy nicią, bądź dratwą.
- Wkładamy roladę do nagrzanego (180st.) piekarnika i pieczemy (co jakiś czas obracając), aż się ładnie zarumieni z każdej strony. U mnie trwało to godzinę, bo rolada była dość mała.