Morele kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski razem z rodzynkami i żurawiną.
Płatki, otręby, słonecznik i wiórki prażymy na suchej patelni przez 5 minut. Wrzucamy do miski z suszonymi owocami.
Masło, miód, sól, aromat i cukier roztapiamy w garnuszku, do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Przelewamy do naszych uprażonych ziaren, oraz bakalii i całość dokładnie mieszamy, do połączenia się wszystkiego ze sobą.
Gotową masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównując powierzchnię ( najlepiej położyć na wierzch folię lub papier do pieczenia i dociskać dłońmi ).
I teraz mamy do wyboru dwie opcje:
odstawić gotową masę do lodówki, najlepiej na noc, by stwardniała, a po tym czasie pokroić na batoniki.
wsadzić do nagrzanego do 180st. piekarnika, piec przez 20 minut, ostudzić i pokroić na batoniki.
U mnie w wersji nr1, czyli bez pieczenia.
Udostępnij przepis
Sprawdź te przepisy
Smakowało? Napisz
4 komentarze
Martyna
10 lat temu
Super zdrowe i pyszne batoniki, dziękuje za przepis
Martyna
10 lat temuSuper zdrowe i pyszne batoniki, dziękuje za przepis
foodmania
11 lat temugenialne batoniki!
Lena
11 lat temuPyszne i jakie zdrowe 🙂
Ocet jabłkowy
11 lat temuogromna słodycz tkwi w takim batoniku.