Batoniki energetyczne

Oceń ten przepis!

Składniki:

  • 150g otrębów owsianych
  • 200g płatków owsianych
  • 100g słonecznika
  • 100g moreli suszonych
  • 100g rodzynek
  • 100g wiórek kokosowych
  • 100g żurawiny suszonej
  • 0,5 szklanki miodu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki masła
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • niecałe pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Morele kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski razem z rodzynkami i żurawiną.
  2. Płatki, otręby, słonecznik i wiórki prażymy na suchej patelni przez 5 minut. Wrzucamy do miski z suszonymi owocami.
  3. Masło, miód, sól, aromat i cukier roztapiamy w garnuszku, do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Przelewamy do naszych uprażonych ziaren, oraz bakalii i całość dokładnie mieszamy, do połączenia się wszystkiego ze sobą.
  4. Gotową masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównując powierzchnię ( najlepiej położyć na wierzch folię lub papier do pieczenia i dociskać dłońmi ).
I teraz mamy do wyboru dwie opcje:
  1.  odstawić gotową masę do lodówki, najlepiej na noc, by stwardniała, a po tym czasie pokroić na batoniki.
  2.  wsadzić do nagrzanego do 180st. piekarnika, piec przez 20 minut, ostudzić i pokroić na batoniki.
U mnie w wersji nr1, czyli bez pieczenia.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Placki na maślance z jabłkami i nasionami chia
Szarlotka na kruchym cieście
Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami
Śnieżny Puch
Placuszki z kaszy manny
Ciasto czekoladowe
Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi
Kruche ciasteczka migdałowe

Batoniki energetyczne

Batoniki energetyczne to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Desery i napoje znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Batoniki energetyczne zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



4 komentarze

  1. Martyna

    10 lat temu

    Super zdrowe i pyszne batoniki, dziękuje za przepis

  2. foodmania

    11 lat temu

    genialne batoniki!

  3. Lena

    11 lat temu

    Pyszne i jakie zdrowe 🙂

  4. Ocet jabłkowy

    11 lat temu

    ogromna słodycz tkwi w takim batoniku.