Babka z białek

5/5 - (42 oceny)
Babka z białek to fajny pomysł na wykorzystanie zamrożonych białek, które często zostają nam, kiedy do ciasta, lub innych potraw, potrzebujemy samych żółtek :) Wtedy właśnie warto mrozić białka, by później mieć fajne ciacho, bez konieczności wizyty w sklepie :) Ciasto jest mokre i bardzo delikatne.

Składniki:

  • 8 białek
  • szczypta soli ( do ubicia białek )
  • 150g masła
  • 150g cukru
  • szklanka mąki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Białka ubijamy ze szczyptą soli, na sztywną pianę.
  2. Ucieramy w misce masło z cukrem, dodajemy mąkę, sok z cytryny i proszek do pieczenia. Mieszamy.
  3. Do masy przekładamy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy, do połączenia się całości.
  4. Ciasto przelewamy do keksówki, lub tortownicy o śr. 24cm, wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Wkładamy do nagrzanego ( do 180st. ) piekarnika.
  5. Pieczemy 40-45 minut w 180st.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Placki na maślance z jabłkami i nasionami chia
Szarlotka na kruchym cieście
Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami
Śnieżny Puch
Placuszki z kaszy manny
Ciasto czekoladowe
Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi
Kruche ciasteczka migdałowe

Babka z białek

Babka z białek to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Desery i napoje znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Babka z białek zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



2 komentarze

  1. MalGosia

    10 lat temu

    to ciasto wygląda bardzo apetycznie:)
    na pewno w najblizszym czasie skorzystam z Twojego przepisu:)
    ps.z wygladu przypomina mi ciasto cytrynowe;)
    Pozdrawiam Cie serdecznie 🙂

    • Justyna Malczyk

      10 lat temu

      To prawda, z wyglądu przypomina cytrynowe 🙂 Ale i smakuje tak samo dobrze 😉