Babka wielkanocna - przepis
Bardzo delikatna, puszysta, idealnie wilgotna i lekko cytrynowa.
Pomijając cytrynę w przepisie, uzyskacie po prostu zwykłą, puszystą babkę. Babka, czy też inne ciasto z białek, jest świetną alternatywą, kiedy mamy spory ich zapas, a dzieje się tak dość często, bo wiele przepisów wymaga od nas wykorzystania samych żółtek. Mam nadzieję, że wtedy nie puszczacie białek w zlew :D
Jak widać, przydają się ;)
Składniki:
- szklanka białek
- 175g mąki pszennej
- 125g margaryny
- 100g cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
- Margarynę rozpuszczamy w małym garnuszku, odstawiamy na chwilę.
- Białka ubijamy, stopniowo dodając cukier puder, do momentu uzyskania sztywnej, błyszczącej piany.
- Do ubitych białek partiami przesiewamy mąkę z proszkiem, delikatnie mieszając łyżką.
- Wlewamy przestudzoną margarynę, dodajemy sok i skórkę z cytryny. Mieszamy całość dokładnie.
- Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką foremki.
- Wstawiamy do nagrzanego do 180st. piekarnika, pieczemy 45 minut.
Amatorka domowej kuchni
8 lat temuCóż, mam powody do wstydu. Po pierwsze – wylewam białka do zlewu, po drugie – nigdy nie upiekłam dobrej babki 🙁 Co prawda kilka razy próbowałam, ale wychodziły zbyt suche albo twarde i zakalcowate. Ten przepis jest tak bajecznie prosty, że nawet taka ofiara piekarnika jak ja, powinna odnieść sukces : ) Co dziwne, choć nie lubię piec babek, to jem je bardzo chętnie. Nie przepadam za ciężkimi ciastami z masą, wolę coś nieskomplikowanego i dobrego do kawy. A że już niedługo Wielkanoc, chętnie poćwiczę na tym przepisie. Pozdrawiam!
Niepieprz
8 lat temuKochana, od teraz zakaz puszczania białek w zlew 🙂
Po prostu wlewaj je do pojemniczka i zamrażaj 🙂
Ciasta, czy babka na białkach, wychodzą dużo lepsze, bardziej puszyste, niż te pieczone z całych jaj 🙂
Koniecznie spróbuj 🙂