Babka piaskowa to nieodzowny element Świąt Wielkanocnych.
Szybka i łatwa w przygotowaniu, oraz pyszna w smaku. Ideał :)
Składniki:
- 200g masła
- 200g cukru
- 150g mąki pszennej
- 150g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 1,5 łyżki kakao
- cukier puder do oprószenia babki
Przygotowanie:
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Obie mąki i proszek przesiewamy i łączymy ze sobą. Kiedy masło jest już utarte, stopniowo i naprzemiennie dodajemy jajka i mąki. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, mieszamy.
- Formę na babkę smarujemy cienko masłem i oprószamy mąką. Do formy przelewamy jasną część ciasta, na nią nakładamy część z dodatkiem kakao. Delikatnie mieszamy warstwy za pomocą patyczka do szaszłyka, by tylko delikatnie się połączyły. Wyrównujemy powierzchnię i wkładamy formę z ciastem do nagrzanego do 180st. piekarnika. Pieczemy babkę około 40 minut.
Monika
2 lata temuCiasto wyszło dobre ale jest bardzo gęste i trudno je wymieszać
Aneta
3 lata temuBardzo smakowalo i super przepis
Helenka
7 lat temuPiekłam babke, w smaku ciasto dobre ale czemu podczas robienia jest takie gęste, że trudno wymieszać a Pani pisze przelać ciasto do formy. Nie rozumiem!
Pozdrawiam
Niepieprz
7 lat temuHelenko, ciasto na babkę ma być gęste, ale nie jest trudne w mieszaniu 🙂