Babka piaskowa

4.7/5 - (75 ocen)
Babka piaskowa to nieodzowny element Świąt Wielkanocnych. Szybka i łatwa w przygotowaniu, oraz pyszna w smaku. Ideał :)

Składniki:

  • 200g masła
  • 200g cukru
  • 150g mąki pszennej
  • 150g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżki kakao
  • cukier puder do oprószenia babki

Przygotowanie:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  2. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Obie mąki i proszek przesiewamy i łączymy ze sobą. Kiedy masło jest już utarte, stopniowo i naprzemiennie dodajemy jajka i mąki. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, mieszamy.
  3. Formę na babkę smarujemy cienko masłem i oprószamy mąką. Do formy przelewamy jasną część ciasta, na nią nakładamy część z dodatkiem kakao. Delikatnie mieszamy warstwy za pomocą patyczka do szaszłyka, by tylko delikatnie się połączyły. Wyrównujemy powierzchnię i wkładamy formę z ciastem do nagrzanego do 180st. piekarnika. Pieczemy babkę około 40 minut.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Fit majonez
Sałatka jarzynowa
Kruche ciasteczka cynamonowe
Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi
Kruche ciasteczka migdałowe
Ciasto ” Niebo ” z jabłkami i kremem orzechowym
Pierogi ruskie – przepis

Babka piaskowa

Babka piaskowa to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Boże Narodzenie znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Babka piaskowa zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



4 komentarze

  1. Monika

    2 lata temu

    Ciasto wyszło dobre ale jest bardzo gęste i trudno je wymieszać

  2. Aneta

    3 lata temu

    Bardzo smakowalo i super przepis

  3. Helenka

    7 lat temu

    Piekłam babke, w smaku ciasto dobre ale czemu podczas robienia jest takie gęste, że trudno wymieszać a Pani pisze przelać ciasto do formy. Nie rozumiem!
    Pozdrawiam

    • Niepieprz

      7 lat temu

      Helenko, ciasto na babkę ma być gęste, ale nie jest trudne w mieszaniu 🙂