W jednej misce łączymy ze sobą suche składniki ( mąka, proszek do pieczenia, soda, kakao, cukier, sól ), a w drugiej mokre ( jajko, mleko, maślanka ).
Mokre składniki przelewamy do suchych i całość mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę przelewamy do foremek ( do połowy ich wysokości ) i wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika. Pieczemy 25-30 minut.
Upieczone babeczki studzimy, a kiedy będą już przestudzone, nożem ścinamy wierzch, za pomocą łyżeczki wydrążamy środki babeczek. Wydrążone ciasto rozdrabniamy.
Banana kroimy w plastry lub kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniał. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia.
Kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder, cukier waniliowy i naszą już przestygniętą żelatynę. Krem gotowy i zabieramy się za zrobienie kopców.
Do każdej wydrążonej babeczki wkładamy banana i ubity krem, tworząc z kremu lekką górkę/kopiec. Wszystkie kopce oprószamy rozdrobnionym wcześniej ciastem, lekko je dociskając dłońmi i wkładamy na 2 godziny do lodówki, by stężały i się schłodziły.
Udostępnij przepis
Sprawdź te przepisy
Smakowało? Napisz
6 komentarzy
Olga
5 lat temu
Witam, chciałam zapytać, ile babeczek wychodzi z tego przepisu?
Olga
5 lat temuWitam, chciałam zapytać, ile babeczek wychodzi z tego przepisu?
Bartłomiej
8 lat temuMi sie niestety przydażyło. Stąd moje pytanie☺. w smaku lody są pyszne.
Ania
9 lat temuKopiec kreta z bananem jest bardzo dobry. Można do tych babeczek dokroić banana na sam dół.
Piotrek
10 lat temuBędzie trzeba spróbować, wyglądają smakowicie 🙂
agnieszka
10 lat temuJa do babeczki dodaję chili ale te z bita śmietaną wyglądają tak pysznie, że chyba się skuszę.
gin
10 lat temuZachwycająco wyglądają w wersji mini 🙂