Antrykot wołowy

4.4/5 - (53 oceny)
Dziś kawał mięsa, które zapewne większym powodzeniem cieszy się u męskiej płci, ale myślę, że dobrze przyprawione i zrobione, zaspokoi także nie jedno damskie podniebienie.

Składniki:

  • 2 plastry antrykotu wołowego
  • 3 ząbki czosnku
  • garść ziół prowansalskich
  • łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta papryki czerwonej ostrej
  • kilka pieczarek ( opcjonalnie )
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • łyżka śmietany 18%

Przygotowanie:

  1. Robimy marynatę z oliwy, musztardy, papryki, soli, pieprzu i czosnku ( łączymy ze sobą wszystko razem  w miseczce ). Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy marynatą. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
  2. Po godzinie obsmażamy na patelni, z obu stron, na dość mocnym ogniu, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i pieczarki pokrojone w plasterki. Gdy całość fajnie nam się przysmaży, podlewamy wodą ( około pół szklanki ) i zmniejszamy ogień, by sobie ” pyrkało „. Co jakiś czas obracamy mięso i uzupełniamy wodą, która szybko paruje, a sos przy tym ładnie się zagęszcza/karmelizuje. Takie duszenie antrykotu trwało u mnie, mniej więcej około 1,5h, ale myślę, że wszystko zależy od grubości mięsa.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Tagliatelle Carbonara
Pizza z chleba
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Szybkie, lekkie leczo bez cukinii
Gulasz z piersi kurczaka
Zupa w 10 minut! Krem z mrożonego groszku
Soczysta pierś z kurczaka
Żurek z tłuczonymi ziemniakami

Antrykot wołowy

Antrykot wołowy to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Obiad znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Antrykot wołowy zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



2 komentarze

  1. mniamqook

    10 lat temu

    Ale z gotowych przypraw? Dobre są? Hm…